bácsitorok ahol a korallzátonyok is megpihennek

bácsitorok ahol a korallzátonyok is megpihennek

Jegyzetek Bácsitorok és környékéröl. 1.

Egy történet a Kövek világáról.

2023. július 19. - hobbigeologusBácsi

Homok, kavics, sóder, murva, kő, föld, színes vagy nagyon különös az alakja. Sokan csak egyszerű jelentéktelen építőanyagnak véli. Ami meglepő a kövekben, hogy valamikor szerves élő szervezetek voltak, növények, moszatok, baktériumok, vízi állatok. Az idő csak egy illúzió, érzékcsalódás, rövid vagy túlságosan hosszú, több száz millió időtartam, őskorszak, érzékelni nem lehet, de amit itt hagyott érdemes esemény volt. Hogy kié a kő a homok, a hegyeké, a tengeré a természeté, ez csak a jövő titka. Úgy gondolom hogyha a jegyzetfüzetem tartalmát is leírom mert, jelentős szerepe van a jegyzeteknek, amelyek alapját, leglényegesebb tudnivalók, információk összessége a „Bácsitorok, ahol a korallzátonyok is megpihennek” egy képzeletbeli időutazás Eocén Földtörténeti korban ezelőtti száz millió években. A jegyzetek célja ismertetni egy rendkívüli és rejtélyes helyet meg környékét, amelynek a története sok száz millió éves.

dscf8364.jpg

Egy hely és környéke, ahol a mai napig értékes ősmaradványok megmaradtak vagy előkerülnek majd, mint bizonyíték a nagyon régmúlt korból. Egy óceán hatvan millió éven át lerakodott korallzátonyok és megszámlálhatatlan vízi állatok és növények maradványai.picture_020.jpg

Egy kis község Kisbács nem messze nyugatra Kolozsvártól szerencsés földrajzi helyzet és különleges természeti örökség részét alkotja Bácsitorok. Mint régészeti lelőhely és közvetlen környéke, ahol az idők folyamán számtalan ősmaradványt találtak a geológusok vagy amatőr kövület gyűjtök. Számtalan geológiai könyv és szakdolgozat jelent meg az utóbbi 150 évben. Persze a cím nem Bácsitorok és környéke, hanem Kolozsvár és környéke. Bácsitorok nem is olyan régen meredek leszakadásai, sziklái messziről észrevehető volt, ma már a természet (emberi természet is) környezeti hatásokra egy kicsit megváltozott. A környéke alacsony átlagmagasságú domborzati viszonyokkal jellemezhető, tele jobbnál jobb kirándulóhelyekkel. dscf8356.jpg

A kövületekről nem csak könyvekből ismerhetők, hanem egy közeli kirándulás és érdeklődés az ősmaradvány gyűjtéshez, kövület vadász vagy hobbi geológus. A geológia vagy Földtan, a Föld szerkezetével és felépítésével foglalkozó természettudomány. Két fő ága van, elméleti geológia és alkalmazott geológia. Most csak az első szaktudomány a lényegeseb számomra, ide sorolom egy néhány tudományterületet úgy mint, földtan kőzettan, ásványtan, tektonika, őslénytan (paleontológia)

20220406_145102.jpg

A következőkben, amit csak lejegyeztem a különböző geológiai könyvekből vagy szakdolgozatokból, és csak Bácsitorok és közvetlen környékéről s geológiai tanulmányok, dolgozatok, amelyeket sikerült elolvasni, meg a személyes helyszíni kirándulás során talált kövületekről, élményekről.

2f50501ecaef353bf778becc00bf6037.png

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbigeologusbacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr918173700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása