bácsitorok ahol a korallzátonyok is megpihennek

bácsitorok ahol a korallzátonyok is megpihennek

Jegyzetek Bácsitorok és környékéről.8.

Óceán, tenger 2. Rész

2023. december 14. - hobbigeologusBácsi

Bácsitorok egykori ősföldrajzi közvetlen környéke (Lásd egy térkép szerint)

2f50501ecaef353bf778becc00bf6037.png

Bácsitorok-szurdok, Hosszú Patak völgye, Hoja, Felegvár, Nádas völgye, Nagy Láb domb, Szöllő tető, Asszú Patak völgye, Csillag hegy, Nádaskóród, Andrásháza, Méra, Szúcság, Csigadomb, Kis-Szamos völgye, Kolozsvár, Feleki domb. Ezeken a helyeken felszínre kerülő litosztratigráfiai elemek közül a Kolozsvári Mészkő Formációhoz tartozó elemeket veszem figyelemben (Ide tartozik Bácsitorok is). A Jura kortól (150 millió évvel ezelőtt) nagyon sok évmillióig a korallzátonyok folyamatosan a sekély tenger fenekére épültek, fejlődtek, elpusztultak újak keletkeztek, telepeket alkotva. A meszes vázú élőlények alkották a zátonyokat szivacsok, korallok, mészalgák, csigák, kagylók, tüskebőrűek, mohaállatok, együtt éltek és elpusztultak. A zátonyokat a hullámzás vagy a tengeri áramlatok is pusztitották, felaprózódtak, a mészkő homokot a víz elszálította, egyes környéken mészdombokat, egyes helyeken vastagpados megjelenésű mészkőzetet alkotva. A régi geológiai szakkönyvekben ezeket ikrás kőzetnek is említik , a mészkőzet váz szerkezetét ősmaradványok alkotják. A kőzet törése kagylós, foraminiferás (likacsosházúak) mint a Bácsitoroki durva mészkő formáció. Bácsitorok közvetlen környékéről a mészkő formációban (fent említet helyeken ) megtalált és rendszerezett, a fontosabbak kiállítva a kolozsvári Őslénytani és Rétegtani Múzeumban. Ezeket a fajokat írták le különböző könyvekben: 40 foraminifera, 8 korall, 2 soksertéjű gyűrűsféreg, 4 fejlábú, 70 csiga, 90 kagyló, 160 kagylósrák, 7 pörgekarú, 22 tüskebőrű, 28 gerinces. A korallok fosszílis maradványainál, úgy a telepes vagy magányos, a betemetett korallok testüregében a nyílás felőli részen a kőzetanyag behatol, az összes pórusokat betölti. Kőmagvak formájában maradnak meg. Gyakran előfordul azonban harmadkori üledékekben ágyazott korallokon, hogy az egész kővület annyira porhanyos, rekonstrukciója és meghatározása gondokat okoz. Ma már a páleontológiai kutatás a fosszíliák vizsgálatának és meghatározásának módszerei nagymértékben kifinomultak, fejlődtek a preparálási módszerek. Az általam gyüjtött kövületek Bácsitorokból a volt kőbányák környékéről.

20231120_133714.jpg

1 darab,Tarbellastraea korall (kép) 10x9x3 cm kb. 1 kg. A polypariumok (kelyhek 5-6 mm átm.) közvetlenül egymás mellett és gyakran poligonális keretmetszetük. Egy 5x nagyitóval, a legfontosabb váz ellem a septumrendszer, amelyek a kehely oldal irányában növekednek. A septumok kifejlődése és elrendeződése minden esetben hatsugaras szimetriát mutat. A fiatalabb septumgenerációk a plypárium külső oldalán magasabban helyezkednek el. Miután összehasonlítottam a saját példányomat különböző paleontológiai szaktanulmányokban található példányokkal, ez egy telepes kőkorall, kihalt faj, Tarbellastraea conoida (Reus 1871) amihez hasonlít a legjobban. Ez a kőkorall faj sekély, meleg, tiszta, szabályos sótartalmú, 18-20 Celsius fokos , kb 50 méters óceán vízben éltek. A geológiai időben ez a korall faj az Oligocén végén és a Miocén elején jelentek meg (23 millió évvel ezelőtt) a Tethys óceán korallzátonyaiban

Az egyik jellegzetes kővület az osztriga kagyló, Bácsitoroki-szurdok volt kőbányák mészkő formációban, amelyek tömegesen megtalálhatók együtt a Vulsella-réteg (Csípde kagyló) soraiban és a zátonyok kialakulásában is fontos tényezők voltak. A fosszílis anyag, amely a rétegekben található kb. 1 méternél is nagyobb  vastagságú, a  rétegek hosszúsága még ismeretlen, ami feltárult az idők során, több száz méteresre is tehető. A Rendszertanban az osztriga kagylók az állatok országán belül a puhatestűek törzsében, azon belül a kagylók osztályában tartozik.

20231123_125649.jpg

A különböző osztriga kövületek begyüjtése a szurdokban, nem is olyan konnyű. Először is tilós kalapáccsal  bányászni, vagy ásni, másod sorban veszélyes is az omladozó sziklák miatt. A lemállót szikla agyagos, márgás, zöldes vagy szürkés színűek, ezek darabokra töröttek. A saját gyüjteményemhez tartozó legújabb példányok, egy nem régi épület alapjait kiásott területről származik. Ez a hely a Bácsitorok szurdok felett, Kiserdő domb aljában, a Déli oldalán helyezkedik. A mélyebb rétegekből előkerült anyagban, nagyobb darab durva mészkővek elkeveredve agyagos, márgás, zöldes szürke anyagban és ebben bizonyos mértékben található volt  a Vulsella dubia kagylók meg kisebb osztriga kagylók kövülete. A begyüjtött foszílis anyagot iszapolás, preparálás után ( 2023-ban végeztem el) sikerült egy néhány osztriga kagylóhéjat megfelelő állapotban hozni. Ezek a fenti képen láthatók, és még egy nem egész Vulsella dubia. Bácsitorok közvetlen környékén a puhatestűek törzséből a legtökéletesebb osztrigafaj  kövületek egyike megtalálható az Óriás Szőrbencs (Ostrea Gigantea Brand). A kagylók mérete 10 cm-től egész 30 cm-ig is lehetséges, a nagyobb méretüek talán még régebbi időkorszakból (150-100 millió évvel ezelőtt) együtt az  egysejtű Nummulites fabiani kövületekkel (Szentlászló pénze) terjedtek el ezen a környéken. (bövebben:Bácsitorok ahol a korallzátonyok is megpihennek. 3 Fejezet-ben)

Visszatérve a korallzátonyok világában nemcsak a látható világa csodálatos, hanem kicsinységük miatt, szabad szemmel nem látható csak mikroszkóppal vagy nagyitóval. A Tethys óceán vízét sajnos már nem lehet megvizsgálni, talán rejtelmes és ismeretlen kis lények milliárdjai élték saját világukat millió éveken át. A meszes vázúak, mint a foraminiferák, kovamoszatok (Bacillariophyceae), sárgamoszatok (Heterokontophyta) egysejtűek, vagy sejtkötelékben együtt maradó moszatok megmaradtak, mint kövületek. Jelenleg  több mint élő 100 000 fajuk ismert. Az elpusztult és a tengerfenekére süllyedt kovahéjak vastag kovaföld réteggé alakultak  az elmult évmilliók során (képen kovamoszatok Ernst Haeckel illusztrációja).

image-from-rawpixel-id-2268489-jpeg.jpg

 

Bácsitorok foraminifera és agyag szintjeiből Micro paleontológiai vizsgálatok során leírt foraminifera és moszat fajok, csak egy néhányat felsorolok: Limnocythere sp., Paralimnacythere sp., Cypris sp, Cyprinothus sp, csillárkamoszat Characeae, sárgamoszat faj Chiasmolithus oamaruensis Deflandre, Coccolithus eopelagicus Bramlette. Ezek a parányi kis lények jelentőségük létfontosságú szerepük volt és a mai napokban is az, a Föld életfenntartási rendszernek a fenntartásában. Egy mai tény például a kovamoszatok egy százalékos szerves anyag tömeg részarányával 20 százalékos globális CO2 megkötést végeznek, ugyanakkor a Föld oxigénjének 50 százalékát biztosítják. Egy nagyszerű ötlet a kolozsvári Őslénytani és Rétegtani Múzeumban a geologiai paleontologiai szakos egyetemi halgatók közremükődésével modern módszerekkel sikerült szemléltetni a mikroszkopikus nagyságú különböző foraminifera (Likacsosházúak) fajokat. Ezeket a kis kövületeket felnagyították 100x-os nagyságra egy számítógépes programmal, majd ki is nyomtatták egy 3D nyomtatón, nagyobb alma nagyságúak mindegyik, ami a képen látható még a kisebbek is, csak több felvételt le kicsinyítettem, hogy minnél több beférjen egy felvételben.

ferominiferak_ubb2023.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbigeologusbacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr6218281143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása