bácsitorok ahol a korallzátonyok is megpihennek

bácsitorok ahol a korallzátonyok is megpihennek

Jegyzetek Bácsitorok és környékéröl. 2.

Kezdetek.

2023. július 31. - hobbigeologusBácsi

Mint egy nagyon régi kövület, kőzet, ásvány gyűjtő hobbigeológus egy kedves kis verset leírok, ami sokszor a kövület gyűjtéskor az eszemben jut. Ez egy angol versike leírom angolul is talán ma ez nem okoz gondot senkinek, de lefordítom magyarra is, esetleg nem fog rímelni, de érdekes a mondanivalója.

I think that there shall never be,                         

An ignorant just like me.                                    

Who roams the hills throughout the day            

To pick up rocks that do not pay                         

For there’s one thing I’ve been told                   

I take the rocks and leave the gold.

             

O’er deserts wild or mountains blue.                   

I search for rocks of varied hue                             

A hundred pound or more I pack,                         

With blistered feet and aching back                      

And after this is said and done,                             

I cannot name a single one.                            

 

I pick up rocks where e’er go,                       

The reason why I do not know,                      

For rocks are found by fools like me       

Where God intended them to be.                  

 

Szerintem sohasem nem lesz

Olyan tudatlan mint én,

Aki egész nap csak a dombokon barangól

Köveket gyűjt, ami nem ér semmit

Mert van egy dolog, amit mondtak nekem,

Összeszedem a kőveket, és otthagyom az aranyat. 

          

 

                 

 

 

Vad sivatagon, vagy égig érő hegyekben

Szines köveket keresek.

Bepakolok félmázsát vagy többet,

Fájós háttal és holyagós lábbal

Miután ezt elmondtam, és megtettem kész

Egyetlen egyet sem tudok megnevezni épp elég.

 

 

 

Ahova csak megyek, köveket gyűjtök

Az ok, hogy miért, azt nem tudom,

Mert a köveket ott találják, a hozzám hasonló bolondok

Ahova Isten szánta öket, hogy ott legyenek.    

 

        

A kövület, ősmaradványgyűjtésnek számos külföldi ország már elfogadott bizonyos etikai kódexet. Talán a mi hazánkban is létezik, de nagyon kevesen ismerik. A leggyakrabban élőforduló figyelmeztető táblák vagy ikonok ilyenek lehetnek. Természetvédelmi Terület. Tanősvény. Védett feltárás. Visszafogottan használjuk a kalapácsot. Szigorúan védett feltárás ne használjuk a kalapácsot. A belépés engedélyköteles. Veszélyes feltárás. Ilyen helyeken a szokásosnál nagyobb óvatosságot igényel. Ami Bácsitorok régészeti lelőhelyet jellemzi egy tábla is ki van helyezve, csak éppen nem megfelelő helyre, a fák és a bokrok benőték. A régi kőbánya helyeket, szakadékokat az újonnan épült házak bekerítetek, nem nagyon lehet megközelíteni. Kövületeket gyűjteni itt egy kicsit veszélyes is omlás lehetséges

dscf1389.jpg

A közvetlen környéken barangolva lehet találni kövületeket időnként felbukkannak. Sajnos, ha nem találják meg szétmállanak pláné a hidegben télen. Ilyenek például az Óriás osztriga kagylók, tengeri sün. Kivételt képeznek a csiga kövületek (kőbelek inkább mert a meszes csigaház elporlott) amelyek egy kicsit ritkábbak.

picture_007.jpg

Földtan szempontjából Bácsitorok már nagyon régi időktől foglalkoztatta a geológiai szakembereket vagy bánya szakértőket. Még a romai korban is bányásztak az itt lévő kőbányákban a nagyon jó minőségű durva mészkövet. Napjainkban már nem bányásznak mert nem lehetséges, és nincs is rá igény.

terkep_bacsi_t.jpg

A mészkövek fajtái sokféle. Megemlítem a fontosabbakat. Kristályos mészkő (fehér márvány). Tömött mészkő. durva mészkő. Mésztufa (travertin).

A tömött mészkő fehér (lehet színes vagy tarka is), szabad szemmel tömött szövetűnek látszanak, törése egyenes, kalapácsütésre szilánkosan pattogzik, vegyi összetétele mészkarbonát.

Durva mészkő. Szinük sárgás-fehér, porózus, likacsos szerkezetű, kövületes (foraminiferás), kémiai összetétele tiszta mészkő. Foraminifera-latin, foramin-lyuk, hézag, fero-hózni, vinni. Ferominifera magyarul Likacsosházúak vagy Likacsoshéjúak egysejtű eukariota élőlények. Jellegzeteségük az állálábak. Többségüket kalcium karbonátokból álló héj, ház borítja. Általában a fajtájuk nem nagyobb milliméteresnél, de azért a legnagyobb ismert fajnak már 19 cm. Körülbelül 275 000 recens (napjainkban is létezik) és fosszilis fajuk ismert.

cm220514-191118175.jpg

A durva mészkőben, ha sok benne apró gömbös foraminifera héj, oolitos szerkezetű mészkőnek nevezzük. A Bácsitorokban a durva mészkő Harmadkori (eocén) lerakodások, nummulitesz (Szent László pénze, egysejtűek eukarióta megkövesedett maradványa) mészkő. Barnás-fehér vagy sárgás-fehér. A megmunkálhatóságuk szerint a gyakorlatban lehetnek puha, félkemény, és kemény mészköveket különböztetünk meg.  Egyes helyeken megtalálható konglomerátos durva mészkő, amely nagyobb kagylókat és csigákat tartalmaznak.20220406_172704.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbigeologusbacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr4718183123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása